Zen schilderen (sumi-e) is een methode om dichter bij jezelf te komen en je innerlijke vermogens te ontdekken.

Deze manier van schilderen komt uit een oude traditie, het werd door zen monniken gebruikt als een concentratie techniek, de lichamelijke bewegingen hielpen hen in het moment zelf te komen en om te gronden.

Zwarte inkt (sumi-e) is de enige kleur die gebruikt wordt in de tekening, omdat de monniken geloofden dat elke nuance van de natuur in de tinten van zwarte inkt weergegeven kan worden.

Sinds die tijd heeft deze schilderwijze en de filosofie erachter, kunstenaars met diverse achtergronden geïnspireerd en ook nu komt het over als een vorm van echt hedendaagse kunst. Omdat het ons innerlijk raakt, kan het gezien worden als een kunstvorm die de tijd overstijgt.

In Zen schilderen presenteren wij onze microkosmos die correspondeert met de macrokosmos, omdat elk element in de natuur correspondeert met een met een menselijke kwaliteit en het papiervellen de weergave van onze innerlijke staat van dat moment weergeven.

Is het alsof er een onbepaaldheid is waaruit de vormen opstijgen. Terwijl we schilderen ontstaat een orde en vinden we een balans tussen de volheid en de leegte, tussen het zwart en het wit. In deze geconcentreerde sfeer komen vanuit zichzelf mooie beelden op, zoals bamboe en orchideeën of pruimen bloesems.

Elk natuurlijk element wordt geassocieerd met een menselijke kwaliteit. De penseelstreken zijn een weerspiegeling van onze innerlijke balans en ze zijn een uiting van de natuurlijke levensstroom.